woensdag 23 april 2008

Politieagenten en Taliban gedood in Arghasan in zuiden van Afghanistan

Bij een aanval op een politiepost in het district Arghasan in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan zijn maandag zes politiemannen omgekomen. Bij een klopjacht op de daders werden dinsdag 9 Taliban gedood.

De controlepost van de grenspolitie in het onherbergzame district in de provincie Kandahar aan de grens met Pakistan werd maandagavond aangevallen. Tijdens het vuurgevecht dat een uur duurde vonden de agenten de dood.

Na de aanval zijn dinsdag tijdens een klopjacht op de daders 200 agenten slaags geraakt met de militanten. Hierbij zijn negen Taliban gedood. De autoriteiten vonden vier dode lichamen, de opstandelingen namen 5 doden met zich mee terug.

De Afghaanse politie wordt veelvuldig door opstandelingen aangevallen. De agenten zijn veel minder getraind en veel slechter uitgerust dan de andere Afghaanse veiligheidsdiensten en de buitenlandse militairen.

Bovendien zijn de politiemannen vaak gestationeerd in afgelegen gebieden en opereren ze in veel kleinere aantallen dan de soldaten van de gezamenlijke Afghaanse en buitenlandse strijdmacht.

Canadese functionarissen hebben eerder verklaard dat de agenten het gevaarlijkste werk opknappen en daarnaast het minsite krijgen betaald. Er zijn verhalen bekend dat ze vaak moeten wachten op hun salaris.

Vorig jaar zijn er zeker 825 agenten omgekomen door het geweld in Afghanistan.