zondag 15 juni 2008

Districtschef Tor Jan van de politie van Marja gedood in Helmand

De commandant van de politie in het district Marja in de zuidelijke provincie Helmand is zaterdag om het leven gekomen bij een bomaanslag. Districtshoofd Juma Gul raakte bij de explosie gewond.

Mohammad Hussein Andiwal, de commandant van de politie van de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan, zei dat de bom met afstandsbediening tot ontploffing werd gebracht.

Andiwal verklaarde: “Hierbij bereikte Tor Jan het martelaarsschap. Guma Jul raakte gewond”.

Hij zei dat er op de weg waar de ontploffing plaatsvond meestal wordt gepatrouillerd door de NAVO en de Afghaanse strijdkrachten.

Het is onbekend wie er voor de aanslag verantwoordelijk is maar dit soort aanvallen worden meestal toegeschreven aan de Taliban, die volgens waarnemers best gebruik kunnen maken van personen die ze hiervoor inhuren.

Zaterdag kwamen vier Amerikaanse coalitiesoldaten om het leven bij een aanslag met een bermbom in het district Bakwa in de westelijke provincie Farah.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de bloedigste tijd sinds de Taliban eind 2001 door een coalitie die door de Verenigde Staten werd geleid van de macht werden gezet. Vorig jaar vielen er 8.000 doden. Dit jaar al meer dan 1.500.