dinsdag 24 juni 2008

Politieagente doodgeschoten in Herat

In het district Guzara in de westelijke provincie Herat werd maandag een 26-jarige vrouwelijke politieagent doodgeschoten toen zij lopend op weg naar huis was, aldus politiewoordvoerder Raouf Ahmadi.

De aanslag werd uitgevoerd door twee mannen op een motor die drie kogels in haar lichaam schoten. De daders zijn nog niet gearresteeerd volgens media in Afghanistan.

Ahmadi zei dat de daders konden worden opgepakt omdat er juist politie in de buurt was, maar ze wilden niet vertellen tot welke groepering ze behoren.

Het slachtoffer, Bibi Hoor, was verbonden aan het districtshoofdkwartier en ze werkte bij de Guzrah Pas om vrouwelijke passagiers te controleren.

Afghaanse media meldden dat in de provincie Herat drie vrouwen bij de politie in dienst zijn. Twintig vrouwen worden opgeleid. Het is de eerste keer dat er een agente wordt gedood in Herat.

Maar Ahmadi vertelde dat er ongeveer 100 vrouwen bij de politie werken in het westen van Afghanistan. De meesten daarvan doen dienst in administratieve functies en op criminaliteitsafdelingen. Zestig politievrouwen werken in de provincie Herat.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat in Afghanistan een vrouwelijke politieagent wordt omgebracht. Het motief achter de moord zou nog niet duidelijk zijn.