maandag 7 juli 2008

Agenten gedood door bermbommen in Uruzgan en Kandahar

Door aanslagen met bermbommen zijn zondag en maandag in het zuiden van Afghanistan zeker 7 politieagenten om het leven gekomen. Dat meldt het Nederlandse dagblad de Telegraaf.

Zondagavond vonden 4 agenten de dood door een geïmproviseerd explosief in de buurt van Tarin Kowt in de zuidelijke provincie Uruzgan. Dat vertelde commandant Juma Gul Himat van de politie in de gewelddadige provincie. 7 collega’s van de mannen raakten gewond.

De slachtoffers kregen hulp van de buitenlandse troepen in de provincie. De krant zegt dat de gewonden werden verdeeld en overgebracht naar het Amerikaanse hospitaal en het Nederlandse in Uruzgan.

In de provincie Kandahar vonden maandag drie agenten de dood door een bermbom en raakten vier agenten gewond.

De politie van Afghanistan staat bekend als de zwakste schakel van de veiligheidsdiensten. Ze rijden rond in ongepantserde voertuigen, zijn minder goed getraind en uitgerust dan de soldaten en zijn vaak op afgelegen plaatsen gestationeerd.

Vorig jaar kwamen er 1.000 agenten om het leven door geweld in het Aziatische land. Vrijwel dagelijks vallen er doden onder de politie in Afghanistan.