zondag 20 juli 2008

Buitenlandse troepen slaags met politie Afghanistan in Farah

In de provincie Farah in het westen van Afghanistan heeft het Afghaanse leger samen met buitenlandse troepen urenlang strijd geleverd met de Afghaanse politie. Vermoedelijk hebben ze elkaar aangezien voor strijders van de Taliban.

Bij een luchtaanval van de coalitie op een politiepost werden vervolgens 9 agenten om het leven gebracht. Vijf andere politiemannen raakten gewond. Drie zijn er nog vermist.

Er zijn ook berichten dat het bij de dodelijke slachtoffers om vier agenten gaat en vijf burgers.

De internationale coalitie op de grond had luchtsteun ingeroepen, nadat ze van middernacht tot vier uur in de ochtend in gevecht waren met de Afghaanse politie.

De strijd speelde zich af in het district Anar Dara. De plaatsvervangend gouverneur van de provincie, Mohammad Younus Rasuli, zei dat er drie agenten worden vermist en dat onbekend is of ze onder het puin liggen of dat hun lichamen niet kunnen worden gevonden.

Onder de gewonden is de districtscommandant van de politie.

Het district Anar Dara ligt helemaal in het noordwesten van Farah aan de grens met Iran.

Burgers hielpen politie
BBC-verslaggever Martin Patience meldt uit Kabul dat het donker was en er veel verwarring heerste. De politie zou het vuur hebben geopend op een gezamenlijk konvooi van het Afghaanse leger en buitenlandse troepen.

Ze dachten dat het om Taliban ging. Volgens de plaatsvervangend gouverneur hadden de buitenlandse troepen niet gemeld dat ze kwamen.

Toen ze het geweervuur hoorden, kwamen plaatselijke bewoners de politie te hulp, aldus de BBC, die meldt dat er vier agenten en vijf burgers werden gedood door de buitenlandse troepen.

De internationale Task Force in Farah wordt geleid door de Verenigde Staten. De Regio West Afghanistan van de ISAF staat onder leiding van Italiƫ.

De plaatselijke autoriteiten hebben gezegd dat ze van te voren niet waren ingelicht over de komst van de coalitietroepen. De NAVO en de Verenigde Staten stellen een onderzoek in naar de gebeurtenis.

Discussie
De gebeurtenis zal volgens waarnemers de discussie verder doen oplaaien of de buitenlandse militairen wel zo zorgvuldig te werk gaan in Afghanistan.

President Hamid Karzai heeft de buitenlanders in zijn land vaak opgeroepen om acties goed te coƶrdineren met de Afghaanse autoriteiten. Ook de Verenigde naties melden dat er veel burgerdoden vallen door luchtaanvallen.

In de oorlog in Afghanistan is het al vaker gebeurd dat er slachtoffers vallen door “eigen vuur”. Onlangs raakten nog 9 Britten in Helmand gewond toen ze werden beschoten door een eigen Apache-helikopter.

In de westelijke provincie Farah wordt al geruime tijd hevig strijd geleverd tussen enerzijds de Afghaanse veiligheidsdiensten en de buitenlandse troepenmacht en aan de andere kant de Taliban en hun aanhangers.