zaterdag 19 juli 2008

Politieagenten en bewakers gedood in Afghanistan

Bij een bomexplosie in het district Maiwand in Kandahar zijn zaterdag vier Afghaanse agenten om het leven gekomen. Vrijdag vonden collega’s van de mannen de dood in Paktia en Ghazni.

Politiecommandant Khan Mohammad uit Maiwand vertelde aan het persagentschap AFP “dat een politiewagen werd geraakt door een bermbom. Vier agenten kwamen om het leven en een andere raakte gewond.

De Taliban zou de aanval hebben uitgevoerd. Maiwand is een bolwerk van de taliban en er vinden veelvuldig aanslagen en gevechten plaats.

In Kandahar raakten eveneens een agent en een kind gewond toen een zelfmoordaanvaller zichzelf opblies bij een politiepost op een weg naar de grootste NAVO-basis bij Kandahar-Stad.

In de oostelijke provincie Paktia kwamen vrijdag vier agenten om het leven toen hun buitenpost werd bestormd door militanten. Twee andere agenten zijn vermist.

Een collega van de agenten vond vrijdag de dood toen een bermbom het konvooi trof van de politiechef van de oostelijke provincie Ghazni. De politiecommandant overleefde de aanslag.

In de provincie Helmand werden vrijdag bij twee verschillende bomexplosies 7 bewakers gedood die met de NAVO-troepen werken.

Vorig jaar kwamen 1.000 agenten om in de strijd in Afghanistan. De politie is slechter getraind en uitgerust dan de andere veiligheidsdiensten en verplaatst zich in ongepantserde voertuigen. Daarnaast bemannen ze vaak posten in afgelegen gebieden waar ze kwetsbaar zijn voor aanvallen.