woensdag 24 september 2008

Doden bij bizarre aanslag op politiecommandant van Kabul

Bij een gecompliceerde aanval op de politie van Kabul in de wijk Company is woensdagochtend politiechef generaal Ali Shah Paktiawal gewond geraakt. Er vielen zeker 5 doden onder de leden van zijn politiekorps.

Paktiawal was met een team de moord op drie collega’s aan het onderzoeken toen bij de ontzielde lichamen een booby-trap tot ontploffing kwam. Hierbij kwamen nog twee agenten om het leven. De politiecommandant die ook ter plaatse was raakte gewond.

Media in Afghanistan melden dat de bom met afstandbediening verstopt zat in een televisietoestel en was geplaatst bij de lijken van drie agenten die eerder waren vermoord.

Paktiawal zei later in een persconferentie dat “de militanten een bom hadden verstopt in een ontmanteld televisietoestel bij de lichamen van de vermoorde agenten”.

“Toen we de lichamen mee wilden nemen voor autoptie haalden de “vijanden van Afghanistan” de schakelaar over en kwam de bom tot ontploffing,” aldus de politiechef.

Hierdoor vonden nog twee politieambtenaren de dood.

Met de "vijanden van Afghanistan" worden wel de Taliban aangeduid, maar er zijn ook andere opstandelingen groepen, drugsbendes en "gewone" criminelen actief in het land.

Paktawal vertelde dat de drie vermoorde agenten waren vergiftigd voordat ze door militanten werden vermoord.

Zmary Bashari, de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, zei dat de aanslag plaatsvond in het gebied Company in het westelijke deel van de hoofdstad.

Hij vertelde dat de afdeling criminaliteit van Paktiawal in de buurt was om een aanval op het politiestation van Abrasani te onderzoeken. Dit bureau werd in de nacht aangevallen waarbij vier agenten werden gedood, aldus Bashari.

De BBC meldt dat de bom tot ontploffing kwam bij een controlepost. BBC-verslaggever Martin Patience melded uit de hoofdstad dat Paktiawal licht gewond was geraakt.

Paktiawal is veelvuldig in het nieuws wanneer hij vertelt over aanvallen en aanslagen in Kabul. Hij gaat vaak persoonlijk naar de plaats van een misdrijf toe om de zaak te onderzoeken en leidt zelf aanvallen op de talrijke criminele bendes die de stad rijk is.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte onlangs bekend dat er dit jaar al 925 politieagenten in Afghanistan zijn gedood.
Meer dan 900 politiemensen gedood dit jaar in Afghanistan