dinsdag 16 september 2008

Meer dan 900 politiemensen gedood dit jaar in Afghanistan

Door aanvallen van opstandelingen zijn er dit jaar al ongeveer 925 agenten om het leven gekomen in Afghanistan.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat er in het laatste half jaar, vanaf maart, 720 doden vielen in het politiekorps.

Het cijfer wijst volgens het ministerie uit dat het aantal gewelddadigheden tegen de politie toeneemt.

Afgelopen juli maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er vorig jaar meer dan 1.100 de dood vonden door gewelddadigheden.

Het is de bedoeling dat buitenlandse trainers de Afghaanse politie helpen opleiden, maar er is een tekort aan instructeurs.

Op dit ogenblik telt de politie ongeveer 82.000 agenten. Toch hebben deskundigen verschillende keren aangegeven dat de politie de zwakke schakel is binnen de veiligheidsdiensten in het land.

Ze zijn minder goed opgeleid en uitgerust dan de anderen, zo rijden ze rond in terreinwagens en beschikken militairen over pantserwagens. Dit maakt de agenten veel kwetsbaarder voor zelfmoordaanslagen, hinderlagen en bermbommen.

Zo kunnen mensen die tot hulpagent werden opgeleid door de Nederlanders in de zuidelijke provincie Uruzgan al na 3 weken de straat op.

Daarnaast zijn agenten ook gestationeerd op afgelegen plaatsen waar ze een betrekkelijk eenvoudig doelwit zijn voor aanvallen.

Ook onder de buitenlandse troepen, hulpverleners en burgers vallen dit jaar recoraantallen dodelijke slachtoffers.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige tijd sinds de Taliban eind 2001 door een Coalitie die door de VS wordt geleid van de macht werden gezet.

Zie ook
Meer dan 1.100 agenten gedood in 2007 in oorlog Afghanistan