zondag 28 september 2008

Politieagente Malalai Kakar vermoord in Kandahar

De Taliban hebben zondag de hoogste vrouwelijke Afghaanse politieofficier doodgeschoten in de stad Kandahar in het zuiden van Afghanistan. Dat hebben regeringsfunctionarissen gemeld.

Het slachtoffer is de 41-jarige luitenant-kolonel Malalai Kakar. Ze leidde in Kandahar de afdeling die zich bezighoudt met de bestrijding van misdaad tegen vrouwen en kinderen.

Ze was bovendien een prominente vrouw in de Afghaanse samenleving. Ze verscheen veelvuldig op televisie.

De aanvallers schoten Kakar dood vanuit een auto in de buurt waar ze woont toen ze op weg was van huis in Kandahar-Stad naar haar kantoor.

Haar 18-jarige zoon, die de auto bestuurde, raakte ernstig gewond en ligt in coma. De aanvallers wisten te ontsnappen.

Malalai Kakar was moeder van zes kinderen. Ze was beroemd om haar dapperheid en ze was vaak geïnterviewd door de media. Ze leidde een team van ongeveer 10 politievrouwen en ze was al vaak bedreigd met de dood.

De aanvallers hadden haar volgens een woordvoerder van de gouverneur van Kandahar voor haar huis opgewacht. Ze stierf voor haar huis. Een arts van het ziekenhuis zei dat ze geraakt was door een kogel in haar hoofd.

Ze was de eerste vrouw die weer toetrad tot het politiekorps van Kandahar nadat het bewind van de Taliban eind 2001 van de macht werd gezet.

Malalai stond bekend als "de vrouw met een Kalashnikov onder haar burka". Een Kalashnikov is een type machinegeweer dat in Afghanistan tot de standaardwapens voor politie, leger en Taliban behoort.

De BBC meldt dat ze eens drie mogelijke aanslagplegers tijdens een schietpartij heeft gedood. Desondanks zei ze altijd dat haar dagelijkse werk bestaat uit het oplossen van diefstal, vechtpartijen en moorden.

Ze kwam bij de politie van Kandahar in 1982. Haar vader en haar broers waren ook politieagenten. Maar toen de Taliban aan de macht kwamen mocht ze haar beroep niet meer uitoefenen.

De Taliban hebben via hun woordvoerder Qari Yousef Ahmadi de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist. Hij zei dat zijn groepring al lang het plan had om haar te doden.

In juni schoten gewapende mannen op motorfietsen de politieagente Bibi Hoor (26) dood in de noordwestelijke stad Herat. Er is nog niet achterhaald door wie zij werd gedood. Ook het motief achter de moord zou nog niet duidelijk zijn.

Voor zover bekend was dit de eerste keer dat in Afghanistan een vrouwelijke politieagent wordt omgebracht.

Tijdens het bewind van de taliban mochten vrouwen het beroep van politieagent niet uitoefenen.

Tijdens het bewind van de Taliban mochten vrouwen alleen onder uitzonderlijke voorwaarden buitenshuis werken. Ze hadden daar dan bijvoorbeeld een brief voor nodig van de religieuze autoriteiten.

Het Afghaanse politiekorps heeft het zwaar te verduren. Agenten zijn veelvuldig doelwit van aanvallen van de opstandelingen.

De politiemacht bestaat nu uit ongeveer 80.000 personeelsleden, waaronder een paar honderd vrouwen, maar is veel minder goed getraind en uitgerust dan het leger en de buitenlandse troepen.

Dit jaar vonden in Afghanistan al ongeveer 900 politiemensen de dood door onder meer zelfmoordaanslagen, bermbommen, vuurgevechten en hinderlagen.

Zie ook
Politieagente doodgeschoten in Herat